Ahad, 3 Februari 2013

FOOD....hikhik anytime n anywhere...











kesayangan Hamba...hahaha

dah lama tk tulih2 kat blog...aku buzy  la..hahaa....sebb melayn hero baru la..apa lagi...tengok tajuk tuh..haha bukan main lagi  ...keke...aku sejak dikenalkan ngan cite korea ni  emm dah kemaruk bukanmain lagi dah ...mesti hari2 nak tengok..cite korea ja...hemm nasib la en somi  balik lambat memalm  time keja kan..lg pun jarak dari umah ke opis dia kan jauhhh skittt.....emm senang lenang la i nak mengadap korea kan  kesayangan hero hamba tuhhhhhhhh  memg tgkap feell gilos uaols....hemmm asyik teringat jahhh..hahahaha..mampoih betoi la....habaq betoi..memg termiss heron laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa huhuhuhu......mau tengok ka sapa gerangan kesayangan teman..kihkih....emm tidoq tak lena wei kalu tgk muka dia..emm romantik wei  kalu jdi girl dia..dia jga sungguh..emmm bestnya...jngan tak tau aku siap berangan lagi wei hahaha....emm ok nk sambung lagi nie nk mengadap dia...my cygggggg.....daaaaaaaaaaaa




Rabu, 16 Januari 2013

pagi2 dh kena amuk ngan teksi kuraenggggggggggg siumannnnn

...eemmm baru nak tulih entry pagi2 kejadian...emm hangin jah....kul 7.40 aku kuar la dari umah....biasa la kalu time2 cm gini memang la jem..memasing sibuk nak menghantar ank ke sekolah ke taska dan ke umah mengasuh...aku ni nk gi keja ja pun...hihihi...aku lewat sebab tunggu en somi siap la..hehehe macam tue la hari2  yg lepas dan akan mendatang  kekeke...tnggu en somi siap baru terhengeh2 turun umah n lalui la jalan sesak kan...padahal dekat ja ke opis tu  lam 20 minit sampai la...tp hari ni nak jadikan cerita lak...emm ish2...sampai dekat simpang 4 tuh...aku nak belok ke kiri ada 2 line, n line sebelah kanan aku line nk ke kiri....so nak jadikan cerita aku dihon ngan teksi  bengonngg nie  n siap tunjuk amaran lagi....emm hangin la aku kan...bukan aku halang keta die pun..siapa angkat tangan bagai..aku pun angkat la tgn jugak dari jauh la..hihi sebab nye teksi tu tesepit ngn moto yang tiba2 nak lalu tepi dia tuh....aku juga yang dimarhnya...eiiiiiiiiii angin betoi...aku buat do no jala..malas sgt nak ikut kan..pagi2 ni nak bagi mood ok jeeeee....kesudahan nye  aku jalan la bila jalan aku dah clear...lantak teksi tu nak marah ke nak meroyan ke...it's up to you la teksi.....HAHAHAHA

Isnin, 14 Januari 2013

ser@m sejuk dibuatnye.. @_*

assalamualaikum dan selamat pagi sumer...ni jadi seketika tadi ..huhuhu  tadi aku ngan kawan nie bekfes kat jabatan sebelah  dah pekena roti canai satu ngan air teh o panas..emm lancar la peyut ini pagi hihihi..maklum la kena la berjalan jauh sikit kan...sebabnye kantin kat bllok bawah nie tengah perbaiki lagi...dah seminggu dah nie..ade kebocoran..emm lambat betoi nak pebaiki nye...jenuh gak la nak menapak jalan2 cari makan pagi2 kan..^-^   hikhik...tapi tuh la rutin setiap pagi..hahaha....ni crite seramnye...laps dah habis makan tuh aku pun jalan kot taman tue...pstu kawan aku ni lak tegur benda tak  eok lak..emmm almaklumla dulua da kisah org MATI kat situ...huhuhu aku kata la jangan la menegur n ussik2..hiihi boleh gelak2 lagi kan...time sampai opis aku..tekan lif cam biasa la.kan....okey masuk la  lif tengah tuh..tekan la no 3..sekali  cam ada benti2 2 kali tau..pastu lif tuh tknak stop kat tingkat 3..apa lagi aku ngan kawan nie gelabah lah...aku ni dah start terpikr dah  emmm jngan la yang bukan2 jadi kan..huhuhu...last sekali nasib bek lif turun bawah balik..apap lagi cepat2 la kuar dari lif tengah tuh....aku tak mau dah masuk lif tengah tuh..tkut weii ....tekan la lif lain plak...fuhhhhh lig tepi terbuka....sebelum masuk tuh  baca la kursi n doa banyak2..tkmau la jadi mcam tadi lagi....hahhaa...sampai ja tgkat 3...aku kuar cepat2...n cakap kat kawan aku jangan la tegur2 lagi tau...hem selamat aku rasa bila dah sampai tingakt..amin...ok sampai sini je..sekarang hati dah tenang .... legaaaaaaaaaaaaa..

Ahad, 13 Januari 2013

M@sak@n di Har! MinGgu...

Assalamualaikum n salam hari ahad sumeee............hihkhik...emm lama2 sekali baru la nk update blog kan..em biasa la  bukan ada ape sangat nak ceritatera kan..emm hihihi...hari minggu ni takda buat apa sangat just memrap aja kat umah...pagi sabtu tuh pegi la PASAR BORONG SELANGOR,....dua minggu  nie rajin sangat la nk pi pasar tuh kan...bukan apa aku ni memang suka tengok keadaan pasar nie..^_^  dengan ikan yang segar macam2 saiz.makanan seafood.. udang, sotong n ketam  ..sayur bagai kan..emm semua namapk selera nk masak maacam2 kan..emmm  tpppppppppppp kena la pikir dulu nak masak paa yer??????????  jangan angkut semua yang ada lak........karanggggggggg dok lam peti jelah hahaha...ngan keadaan orang yang ramai tuh...tue kureng bekenan la..tp ok la  nama pun pasar kan....mesti depa pun nak masak.....orait......aku gi ngan en somi...pagi th gerak la awai die kan....malas pulak die pagi sabtuh tuh..em aku ni dh tarik muncung dah.....at last dia kata jOmmmmmmmm..hihihi....bukan apa dia ngantuk..tido lambat....tu yang malas bangun......sampai ja pasar beli la ikan TENGGIRI sekeerat yang tang ekor tuh....dapat la 8 kerat kna..besor gak  emm RM 18.00 okey..jimat la tuh..hihihi dapt la masak 3 hr kan...pastuh  belek punya belek .. pusing satu pasaar..tengok plak udang yang baru ja sampai jah...emm rembat la setengah kilo..aku ni memang suka makn udang nih...febret okeyyyyy...hihihi...saja ja bagi ada seafood skit kat umah..emmm jalan lagiii ...dalam hati macam tak ckup ja...emm beli plak ikan kembung...skit ja lam 8 ekor sederhana saiznye...rm 3.20 jah...hihi..pastuh selesai beli barang basah...pi la area jual sayur mayur lak..emmm tanya la en somi nk makan sayur apa?...en somi pun cakap laaa nak terung pjg, petai ngan peria...hehe...aku lak beli ja kacang hijau tuh..kacnag apentah hihihi...berjalan jalan kat situ ja  sampai umah dah pkul 11.30.hikhik...kuar umah pon lam kol 9.45pg....lama tak?... *_*

emm sampai umah ja aku cam kipas kudung kelam kabut siang2 ikan bagai, basuh n selawat la..kan..hihihi...buang kulit udang sekali tinggai la ekor dia tuh ckit...ok dah start pikir nak masak apa kan...tanya en somi sellunya akan jawab ikut la..emm tuh yang tak suka tuh...bini gak yang pening nak pikio......jadi atas kata putus diri sendiri hahahha. (,")  aku pun start la dulu dengan goreng ikan tenggri 3 kerat..nak buat ikan sambal tenggiri..lepas tuh...amik plan periuk masak la ikan asam pedas ikan kembung 2 ekor ja...sebab aku ja nak makan.nak hirup kuah tuh  hihi jangan tak taw aku ni memang suka hirup kuah n sup2 nie....en somi kalu dah dapat ikan tenggiri sambal dh ckup la...untuk sayur lak goreng ja peria goreng ngan tellur jkan..emm sedappp...naseb bek peria tk pahit sgt..hikhik....ade gak selit  ngan terung goreng kunyit...febret en somi...aku selit gak ulam skit..hahaha...tp ade cite lucu gakk kihkih...tengah pilih ulam tuh..ada ka en si\omikata hah amik la pucuk gajus tuh..hahaha ade ke?...memang tak la....itu ulam lain la abgggggggggg...hihihi malu en somi sorang2....nanti aku tunjuk gambor ulam tuh k......k stop utk saturday story...n see the pic k..ni jala untuk tengahari kmi..sebb petang kol 3 en somi dh kena keja...so malamnya aku tak la masak kan sebab aku sorang ja...hikhik...

   
menu hari sabtu...

ni hah ulam pucuk gajus kata en somi aku..hihihi

hari ahad pagi2 dah bangun tp lepas sbuh lajak tido balik...hihii.kol 8 bangun la kan.. al maklum  hujan renyai2 ja pagi nih  em sejukk ...en somi berbalut la dia ngan selimut....emm semalam sebelom tido aku ni dah dok sorang mula nak pikoi nak buat apa nie...emm tangok la kat dapur tuuh...nampak la ubi keledek yang aku beli tuh...terus la merebus keledek tuh...jadila doh kuih keria....so pagi goreng jala n buat kan nira gula tuh..hikhik..sennag ja  aku suka kuih ni...em kuih cucur badakm kuih mini burger gorenng malaysia..em makan 4 biji sekali gus pun BOLEH TAWWWWWWW..........tapi kan kalu balik kg aku..ada kedai makcik nie   ya Allah kuih mini berger dia sangat lah SEDAPPPPPPPPP  lembut bukan main lagi..ngan inti yang superb duper....emmmmmmmmmmm  kalu makan tu untuk sehari pun aku sanggup.......memang sedap gileeeeeeeeeeee...........habaq mai..hihi...lepas ja tuh aku pun start masak untuk tgh lam kul 11.00 ...masak la ikan tenggriri masak kisap pedas.. pajeri terung, petai bakar ngan air ribena..hihi untuk kecergasan hahaha...betoi dak??????????...hari nie pun dok umah jaaaa...malas pulak nak kuar...tapii nak ja kuar pi shopping beli syampu aku dah habis la..hikhik alasan ja tuh..aku borink kot..hahaha....tunggu la petang2 ckit kan....tengahari terik nie....panas u....so nanti sambung lagi k..nikmati pic menu tengahri i hari nie..hihihi...selamat menjamu selera.....

keria pagi tadi..tp nira tak salut pun..sebab salah teknik..hahhaa

ni je..jadi la kami berdua makan ^_^



Jumaat, 11 Januari 2013

Bekpes hari nie...Puff sardin ..







hemm oleh sebab kerajinan semalam n suka nak mengentel puff yang nak dibentuk demikian rupa...n nak mkn pufdf sardin kela rjinkan diri kan..hihihi ..bukan apa senang pastri jenama KAWAN pun dh ada kan ..emm kalu tak rajin jugak la aku nak buat puff nie...buh ja inti sardin..start buat 5.30 pagi tau..banguan la awai ckit kan...inti tue semlam dh bikin nye..jadi senang la pagi nie  tepek ja inti tuh..bentuk la yang mana senang dulu n buat yang besar2 dulu....sementara nak tunggu yang kecik n comel tuh dibentuk..boleh la bakar dulu yang besar tuh...tk la bazir masa sangatkan...hemm senng kan...bijak tak saya??????....dalam masa 1 jam semua dh terhidang dan tersedia lam bekas2 memasing. kan....utk en somi mesti la yang besar2...senng nak ngappppppppp....emm tapi rajin la plak mggu ni aku masak..emm angin apa yer...hihihi..nak menambat hati somi katakan..kiki.....ok lah selmata menjamu mata yer.........




ni yang besar2 n lipat aje pastri tuh kemudian tekan ja ngan garpu..


ni corak petak2  comei n cute kann hihihhi...




ni pulak stail karipap la...

ha  ni yang dah masak pagi tau...ni bekalan utk saya makan n kekawan it...

yg sweet lg kiut nie...untuk mak buyung kat tgkt atas sana..saja buat utk dia.

yang nie utk kawan2 kewangan....

dan niee untuk bekal en somi ....

Khamis, 10 Januari 2013

aktiviti aku dihari 7hb jan 2013.......


kisah tido haku.....


haiiii...lama dh tak update  kans...emm hehari la adik ipor aku nanya  bila nk update  asyik memaroh ajeeee...die kan taw akok ipor die nie malassssssssssssssss yang amat sangatttttttttttttt...hihi nie punya blog pun dia buatkan.em mekasih la yeeeeeee.... minggu nie minggu ZZZZZZZZZZZ aku ...kat opis time luch  aku ngan kekwan 2 org.....hihihi akan melepak kat surau..n citer2 skit pastu mula la layan mimpi....cm2 aksi... ahha ade nampk kah?..aku la tue   interframe ckit jerkkkkkkkkk....aku kalu tido sinag2 mesti tutup mata ckit......biase la  kan cerah terang benderang  nk bagi cepat lupppp..aku cover la ngan kain telekung aku..huhihihi lagi pun sejuk weiiiiiiiiii..aku ngn kwan aku memasing selimut kaki yg penting..n mata ckit..hahhaaha..aku kan alim ckiit tido pun nk bertudung bukannnnn apa aku nie jenis kencinggggggggg memanjanggggggg karang ada la nk terbnagun gi toilet  tue yg malas nk tanggal tudung tuh...emm kisohnyeee   cm tue la.......





ni pulak  from my ktchen okeyyyyyyyyh..aku tetibe rajin benor mggu nie  maklum la beli sotong banyak..sotong kecik n comei2 cam aku je pun..sebab ttue banyak....aku buat la kerabu sotong ...campur suun...hehehe  terliur beb asyik nengok lam blog org mkn kerabu nie ....aku nk try la gak kan...em menjadi u.....ni semua bahan yang tersedia diatas tuh...mari nk bagi tau cara nye ...tau la korang dh terer kan...saje ja  nk jugak kabor...

ni la rupa sotong yang dah direbus kannn.....buh la garam skit time rebus tue... 



ni hirisan bawang merah dalam seulas ja.
serai sebatang dihiris halus
juga bunga kantan dihiris halus mulus juga..tkd ela kwar je korang makan karang kan..


                
                                              hiris dadu tomato sebiji jer... ngan cili padi 3 biji..




suun ni ikut suka korang la nak letak banyak mana..aku letak segenggam tangan ja....aku suka suun la..



ni mesti tau kan...amik air perahan limau tau.


caranya korang gaul la semua sekali kecuali air perahan limau tuh  jgn lupa buh garam n gula bg rasa ikut selera memasing..aku tak letak pun gula...sebb suka masam2..hah lagi satu aku letak ikan bilis goreng sama..baru la krup2 bila makna  tue......nak tengok hasil keeeeeeeeeeeeeeeeeeee??????????????
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'


 

taraaaaaaaaaa...ni la hasil air tangan aku.........emm mlm tue main lazat lagi aku makan...hemmmmmmmmm   sebelah ada udang sambal petai lak..emm lagi la aku tibai...sedap tuhhhhhhh...



ni dessert aku malam tue...my somi belikan....aku kan frust tak dapt makn time anivesery hari tuh.sebab adik ipor aku tuhh bekenan sangat ngan kek macadamia ni  naseb baik la ku tk gidam..kalu tak mau nangis bila tau dkena telan dek adik ipor aku...alahai  nasebbbbb.hihihi..jd dengan lagaknya aku sentap seseorang...hihihi  macadamia white coklat jelah...Indulgent tu my somi punya tapi aku jugak yang lantak...tpi semalm la aku melantak...em marveles...



haha  i air  jus avocado okey  aku yang buat kasi my somi...sedappppppppp...4 mlm berturut2 jugak la my somi minum jus ni....mlm nie air plak air masak sudah hahaha..



tue la entry aku....sekian tenkiu...nantii sambung citer lainlak...